24/7 capaciteitsondersteuning voor de zorg en publieke sector
Wij zijn 24 uur per dag. 7 dagen per week bereikbaar om uw klanten te helpen in onvoorziene situaties. Wij zorgen voor de juiste hulp op het juiste moment, waar ook ter wereld.
Rabiës of hondsdolheid is een gevaarlijke infectieziekte die dodelijk kan zijn. In Nederland komt de ziekte zelden voor; de kans om hier besmet te raken is erg klein. In de afgelopen 40 jaar zijn slechts enkele mensen in Nederland overleden aan hondsdolheid, maar zij raakten allemaal in het buitenland besmet. Want elders in de wereld komt rabiës in veel gebieden voor, met zo’n 50.000 dodelijke slachtoffers per jaar. We geven hier de belangrijkste tips en wat te doen bij besmetting. Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen en antwoorden.
Wat is hondsdolheid en hoe raak je besmet?
Hondsdolheid, ook wel rabiës, is een dodelijke infectieziekte die wereldwijd voorkomt en wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. U kunt rabiës krijgen van het speeksel van zoogdieren die besmet zijn. Het virus tast het zenuwstelsel aan en is zonder behandeling vrijwel altijd dodelijk.
Rabiës besmetting gebeurt meestal door een beet, krab of lik in een open wond van een hond, kat, aap of vleermuis. U kunt niet besmet raken door contact met urine, ontlasting of bloed van een besmet dier of mens.
Wat zijn de symptomen van rabiës?
De eerste ziekteverschijnselen treden meestal op tussen de 20 tot 90 dagen na besmetting en lijken in eerste instantie op griep (rillingen, koorts, misselijkheid en hoofdpijn). In een later stadium volgen ernstigere symptomen. Zonder snelle medische behandeling leidt rabiës vrijwel altijd tot de dood. Bij mogelijke blootstelling is het dus belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.
Hoe kan ik hondsdolheid voorkomen?
Hondsdolheid komt voor in landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zowel huisdieren als wilde dieren kunnen besmet zijn.
Voor een overzicht van risicogebieden, kijk op https://lcr.nl/infectieziekten/9.
Kan ik mij preventief laten vaccineren?
Ja, als u reist naar gebieden waar hondsdolheid voorkomt en denkt dat u contact met dieren niet kunt vermijden, kunt u zich voor vertrek laten vaccineren. De vaccinatie bestaat uit twee prikken en is verkrijgbaar bij de GGD of uw huisarts. Controleer bij uw zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.
Als u bent gebeten, gekrabd of gelikt op een wond of slijmvlies door een zoogdier in een gebied waar rabiës voorkomt, volg dan deze stappen:
2️. Neem direct contact op met SOS International
Waaruit bestaat de verdere behandeling?
Een behandeling kan nodig zijn om te voorkomen dat het virus het zenuwstelsel bereikt. Deze kan bestaan uit:
Snelle actie is belangrijk. Neem bij twijfel altijd direct contact op met SOS International.
Rietbaan 40-42
2908 LP Capelle aan den IJssel
Netherlands
+31 (0)20-6515151
Een wereld aan hulp.
Altijd en overal.
©2025 SOS INTERNATIONAL – ONTWIKKELD DOOR SNAZZY DIGITAL AGENCY