Van Olympische tribune snel naar het beste ziekenhuis

03/08
Datum: 
03/08
Actueel Overview Image: 
Short Description: 
Wat doe je als Olympische fan in Rio als je plotseling medische zorg nodig hebt? Om Nederlandse bezoekers in een vreemde wereldstad snel naar het beste ziekenhuis te loodsen, geeft de site www.ziekenhuizenopreis.nl nu niet alleen informatie, maar ook concreet advies.

Wat doe je als Olympische fan in Rio als je plotseling medische zorg nodig hebt? Om Nederlandse bezoekers in een vreemde wereldstad snel naar het beste ziekenhuis te loodsen, geeft de site www.ziekenhuizenopreis.nl nu niet alleen informatie, maar ook concreet advies.

Stel: je zit op de tribune, staat juichend op – en verstuikt je enkel. Of je hebt ’s avonds in je hotel last van reizigersdiarree: de meest voorkomende klacht van Nederlandse toeristen in Brazilië. Dan wijst www.ziekenhuizenopreis.nl via je smartphone snel de weg naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Een ziekenhuis dat gegarandeerd goede zorg biedt en waar je achteraf geen torenhoge rekening van hoeft te verwachten.

De site www.ziekenhuizenopreis.nl bevat informatie over 6.000 ziekenhuizen wereldwijd. Naast informatie geeft de site nu ook – te beginnen met Rio – concreet advies. “In de aanloop naar de Spelen hebben we de lokale medische zorg uitgebreid in kaart gebracht”, zegt Corien Hiddink, Manager Netwerk en Inkoop bij SOS International. “Allereerst voor ons eigen medische team. Maar we hebben die informatie nu voor iedereen beschikbaar gesteld. Als je geen Portugees spreekt, is het lastig om een goed ziekenhuis te vinden.”

Tijdens de Spelen worden meer dan een half miljoen buitenlandse bezoekers verwacht. Reisorganisatie ATPI, de officiële partner van NOC*NSF, verwacht dat ongeveer 4.000 Nederlandse sportfans het evenement bezoeken. Die moeten uiteraard rekening houden met medische risico’s.

Dit jaar voerde SOS International al zo’n 100 hulpacties uit in Brazilië, een verdubbeling ten opzichte van 2015. “Dat past in de trend dat we steeds méér meldingen krijgen uit ‘verre’ bestemmingen”, zegt Hiddink. De meest voorkomende gezondheidsklachten zijn gastroenteritis (‘reizigersdiarree’) en infecties als bronchitis of oorontsteking. Daarnaast loop je in Brazilië ook risico op zika, dengue en de superbacterie, gele koorts, hepatitis A en DTP. En ondanks het nemen van voorzorgsmaatregelen, zit een ongeluk(je) in een klein hoekje.

Bij de selectie van ziekenhuizen was medische kwaliteit het voornaamste criterium, aldus Hiddink. “Ook hebben we gekeken naar de reisafstand vanaf de Olympische locaties en de populairste hotels. De geselecteerde ziekenhuizen zijn allemaal hoogwaardige, private instellingen met moderne faciliteiten. En het zijn ziekenhuizen die onze garantiestellingen accepteren, zodat er geen hoge kosten hoeven worden voorgeschoten.”