SOS International plant eerste gipsvlucht

27/12
Datum: 
27/12
Actueel Overview Image: 
Short Description: 
Duizenden Nederlanders vertrekken weer richting de verschillende wintersportlanden voor hun skivakantie. Dat betekent traditiegetrouw ook topdrukte bij alarmcentrale SOS International. Alle voorbereidingen zijn dan ook al getroffen om mensen met skiletsel straks zo snel en goed mogelijk terug naar huis te kunnen brengen. De eerste gipsvlucht staat gepland op 27 december.

Duizenden Nederlanders vertrekken weer richting de verschillende wintersportlanden voor hun skivakantie. Dat betekent traditiegetrouw ook topdrukte bij  alarmcentrale SOS International. Alle voorbereidingen zijn dan ook al getroffen om mensen met skiletsel straks zo snel en goed mogelijk terug naar huis te kunnen brengen. De eerste gipsvlucht staat gepland op 27 december.

Wintersporten gaat niet zonder ongevallen. Een gebroken been, arm of pols, gescheurde kruisbanden of hoofdletsel: helaas overkomt het ieder jaar een flink aantal skiërs en snowboarders. Voor die mensen staan de hulpverleners van SOS International 24 uur per dag klaar. Zij weten precies wat medisch, praktisch en logistiek mogelijk is in ieder land. Wie niet met eigen vervoer, een ‘leg rest taxi’ of een reguliere vlucht huiswaarts kan keren, krijgt via SOS een plek op één van de gipsvluchten. De eerste vlucht vertrekt op 27 december vanaf Innsbruck naar Rotterdam.

Oostenrijk spant de kroon
Gedurende het skiseizoen, dat loopt van eind december tot begin april, helpt SOS ieder jaar veel vakantiegangers weer naar huis. Vooral in de Kerstvakantie en de voorjaarsvakantie zorgen de vele ongeval meldingen voor topdrukte op de alarmcentrale. Verreweg de meeste meldingen komen vanuit Oostenrijk, dat nog altijd de nummer 1 wintersportbestemming is. Tijdens de schoolvakanties vertrekken er geregeld twee vluchten per dag vanaf Innsbruck. Bert Romani, woordvoerder Nederlandse Ski Vereniging: “Helaas zijn ski-ongevallen nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig zorgt onze partner SOS International ervoor dat de mensen die het overkomt zo snel en comfortabel mogelijk naar huis kunnen.” Vorig jaar zorgde SOS voor de veilige terugkeer naar huis van ruim 500 gewonde wintersporters, waarvan 325 via een vlucht. Bekijk hier de infographic met cijfers en statistieken over wintersportongevallen en repatriëring.

Repatriëring: een goed geoliede machine
Voor de uitvoering van de gipsvluchten werkt SOS International samen met Tyrol Air Ambulance (TAA). TAA heeft een vloot van speciaal uitgeruste ambulancevliegtuigen, met aan boord alle benodigde medische voorzieningen en goed getrainde artsen en verpleegkundigen. Met deze toestellen vliegt TAA vanaf Innsbruck gewonde reizigers terug naar Nederland. Marcel van der Meulen, directeur SOS International: “SOS organiseert dat de patiënten veilig op de luchthaven aankomen en daar neemt TAA de zorg over. De repatriëring van reizigers loopt als een goed geoliede machine: het resultaat van de jarenlange samenwerking tussen SOS en TAA, die beide ‘core partner’ zijn van The International Assistance Group (IAG). Na aankomst in Nederland zorgt SOS ervoor dat de gewonde skiër of snowboarder naar huis of naar het ziekenhuis vervoerd wordt. De meeste Nederlanders gaan goed verzekerd naar de wintersport. Toch raadt SOS International iedereen aan om goed te controleren of wintersport meeverzekerd is op de reisverzekering. Zo weet je zeker dat de kosten van een eventuele repatriëring gedekt zijn.”