Olympische Spelen in Brazilië: van Zikavirus tot favela’s

04/07
Datum: 
04/07
Actueel Overview Image: 
Short Description: 
Op 5 augustus beginnen de Olympische Spelen, een prachtig sportevenement van enorme omvang. Ook hier kunnen zich calamiteiten voordoen, zowel op medisch gebied als in termen van veiligheid. In deze gevallen willen we mensen zo goed en zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom hebben we de risico’s grondig in kaart gebracht en onze hulpverlening daarop afgestemd.

Op 5 augustus beginnen de Olympische Spelen, een prachtig sportevenement van enorme omvang. Ook hier kunnen zich calamiteiten voordoen, zowel op medisch gebied als in termen van veiligheid. In deze gevallen willen we mensen zo goed en zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom hebben we de risico’s grondig in kaart gebracht en onze hulpverlening daarop afgestemd.

Veilig over straat

Berovingen en overvallen: het zijn helaas bekende verschijnselen in Brazilië, vooral in Rio de Janeiro. We adviseren daarom alle reizigers om extra voorzichtig te zijn. Blijf ‘s nachts in uw hotel, ga niet in de avond of vroege ochtend hardlopen op het strand, zoek goed uit in welke wijken u beter niet kunt komen, neem geen Air BnB in een favela en draag  sieraden niet al te opzichtig. Wie Rio wil gaan bezichtigen, doet er goed aan een gids in de arm te nemen. Taxi nodig? Houd dan niet zomaar op straat een taxi aan, maar kies liever voor Uber. In geval van een beroving, is het het beste om geen tegenstand te bieden en wat geld te overhandigen. Dit om escalerend geweld te voorkomen. Houd daarom altijd een beetje geld apart om af te kunnen geven in geval van nood.

Muggen

Brazilië is één van de landen waar je het risico loopt om het zikavirus en dengue op te lopen. De muggen die deze virussen verspreiden, zijn vooral overdag actief. Door anti-muggenspray te gebruiken en door kleding te dragen met lange mouwen en lange pijpen, kunt u zich al aardig beschermen tegen muggenbeten. Eén voordeel: augustus is geen muggenseizoen, dus dat maakt de kans op beten kleiner. Toch geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden nog steeds het advies om liever niet naar Brazilië af te reizen in verband met de risico’s van het zikavirus voor hun ongeboren kind. Meer informatie hierover vindt u op de site van het RIVM.

Superbacterie

In Guanabara Bay, waar de zeil- en windsurfwedstrijden worden gehouden en bij Copacabana, waar het openwaterzwemmen en de triatlon plaatsvinden, is de superbacterie aangetroffen. Dit is het gevolg van de sterke vervuiling van het water. Deze superbacterie kan infecties veroorzaken. Gevaarlijker is echter dat deze bacterie een enzym bevat dat ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Brazilië had eerder aangekondigd het water in de baai bij Rio de Janeiro te zullen reinigen, maar dat is helaas niet gelukt. Niet zwemmen in deze wateren is dan ook de veiligste optie.

Waar naartoe voor medische hulp?

Naast de muggen en de superbacterie, komen in Brazilië onder andere ook gele koorts, hepatitis A en DTP voor. Het verdient dan ook aanbeveling om ruim voor vertrek de juiste vaccinaties te halen. Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, je kunt altijd ziek worden. Om iedereen van goede medische hulp te kunnen voorzien, hebben we geïnventariseerd hoe het gesteld is met de lokale medische zorg. Zodoende weten we precies in welke ziekenhuizen Nederlanders het beste terecht kunnen voor goede zorg. Een overzicht van door SOS International aanbevolen ziekenhuizen in Rio de Janeiro is overigens voor iedereen inzichtelijk via Ziekenhuizenopreis.nl. Daarnaast hebben we huisartsen paraat die 24 uur per dag beschikbaar zijn om langs te gaan bij zieke reizigers. Bij ziekte of een ziekenhuisopname kunt u rekenen op de alarmcentrale van SOS International. Ons medische team zit klaar om te helpen.