Klaarstomen voor het hoogseizoen!

01/06
Datum: 
01/06
Actueel Overview Image: 
Short Description: 
Het hoogseizoen betekent topdrukte op onze alarmcentrale. Om alle hulpvragen op de beste manier af te kunnen handelen, is een sterke voorbereiding nodig. Daarom volgen SOS en TAA (Tyrol Air Ambulance) de trends in de reiswereld op de voet: waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie deze zomer en hoe organiseren we de hulpverlening optimaal?

Het hoogseizoen betekent topdrukte op onze alarmcentrale. Om alle hulpvragen op de beste manier af te kunnen handelen, is een sterke voorbereiding nodig. Daarom volgen SOS en TAA de trends in de reiswereld op de voet: waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie deze zomer en hoe organiseren we de hulpverlening optimaal? 

Verschuiving in vakantiebestemmingen

Alle touroperators zien dezelfde ontwikkeling: de onrust in het Midden-Oosten en de bijbehorende vluchtelingenproblematiek zorgen voor een verschuiving in vakantiebestemmingen. Nederlanders laten Egypte, Turkije en bepaalde Griekse eilanden voor wat ze zijn en kiezen massaal voor vliegvakanties in Spanje, Portugal en de eilanden van de Balearen. Ook de autovakanties naar Frankrijk groeien in populariteit. Dat betekent dat we vanuit deze landen meer hulpvragen op de alarmcentrale kunnen verwachten – en dus ook meer mensen zullen gaan repatriëren vanuit bijvoorbeeld Nice, Corsica, Malaga, Faro en Ibiza.

Parasolvluchten organiseren

Omdat de toeristenstroom zich deze zomervakantie toe lijkt te spitsen op bepaalde landen, is de verwachting dat er weinig capaciteit zal zijn op de reguliere vluchten - de kans dat deze overvol zitten is groot. Om mensen toch veilig naar huis te krijgen, voert SOS zogeheten ‘parasolvluchten’ uit in samenwerking met TAA. TAA heeft een vloot van 6 vliegtuigen, waaronder 2 Dornier 328 met ruimte voor 30 passagiers of 6 stretchers en met mogelijkheden voor diverse configuraties, bijvoorbeeld voor patiënten met beenletsel. Allemaal speciaal uitgeruste ambulancevliegtuigen, met aan boord alle benodigde medische voorzieningen en goed getrainde artsen en verpleegkundigen. Met deze toestellen wordt vanaf Innsbruck heel Europa door gevlogen, om gewonde reizigers op te halen en naar huis te brengen.

Vanaf elke bestemming veilig naar huis

Dat TAA met de Dornier 328 meerdere patiënten tegelijk kan vervoeren, is uniek in de wereld van air ambulances. Wie zwaarder gewond is, of wie een infectiegevaar vormt voor andere patiënten, wordt met een kleiner toestel individueel naar Nederland gebracht. Hoeveel hulpvragen er zijn en hoe de vliegroutes eruit zullen zien, blijft moeilijk te voorspellen. Daarom is SOS blij met zo'n flexibele partner. De keuze uit verschillende toestellen en de snelheid waarmee deze vluchten ingezet kunnen worden, zorgen ervoor dat we naast regulier vervoer via luchtvaart en chartermaatschappijen extra capaciteit en flexibiliteit hebben om mensen te repatriëren in het drukke zomerseizoen - met alle medische zorg die nodig is onderweg.

Samen de drukte het hoofd bieden

SOS werkt al jaren naar volle tevredenheid samen met TAA. Daarnaast zijn we beide aangesloten bij International Assistance Group (IAG). Dat betekent dat we elkaar meerdere keren per jaar ontmoeten en kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen. We weten precies welke gegevens we van elkaar nodig hebben om onze gezamenlijke service naar gedupeerden zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Mede dankzij deze bestendige samenwerking hebben we er alle vertrouwen in dat we de uitdagingen voor komend hoogseizoen samen goed aan kunnen. Nu is het aftellen tot de drukte losbarst…!